انواع مصالح ساختمانی برای نما

انتخاب متریال مناسب برای نما از اهمیت ویژه ای برخوردارست چرا که نما نشاندهنده کیفیت سایر اجزاست. امروزه علاوه بر سنگ، آجر و سیمان، با پیشرفت تکنولوژی انواع مصالح برای نمای ساختمان طراحی و تولید شدهاند.
در این مقاله قصد داریم که متریال مختلف برای نمای ساختمان را مورد بررسی قرار دهیم تا هنگام خرید انتخاب راحتتر شود.
انتخاب متریال تنها بر اساس سلیقه نیست و بر مبنای فاکتورهای مختلفی انجام میشود. به عنوان مثال میتوان به زیبایی، نوع بنا (مسکونی، تجاری و اداری)، هزینه، شرایط آب و هوایی، موقعیت جغرافیایی، مقاومت و طول عمر اشاره کرد. انواع مصالح نمای ساختمان عبارتند از:
آجر:
آجر یکی از قدیمی ترین و پرکاربردترین مصالح مورد استفاده در طراحی نمای ساختمانهای مسکونی است. استفاده از آجر نما در نمای ساختمان فقط به زیبایی شناسی کمک نمیکند، بلکه آجر به نمای ساختمان استحکام مورد نیاز را نیز میبخشد.
ویژگیهای آجر برای نما:
- طول عمر بالا
- سرعت بالای اجرا
- عایق صوت و حرارت
- قابل ترمیم و بازسازی
- استقامت زیاد در برابر شرایط مختلف آب و هوایی
سیمان:
استفاده از نمای سیمانی ساختمان به قدری محبوب شده است که میتوان آن را به وضوح در بسیاری از بناهای مدرن امروزی مشاهده کرد. کارفرمایان و همه افرادی که در حوزه ساختمانسازی مشغول به کار هستند، نمای سیمانی ساختمان را به عنوان نمایی زیبا و منحصربه فرد میشناسند. نمای سیمانی، روح تازهای به ظاهر ساختمان میدهد، به شکلی که میتوان بنا را به عنصری یکپارچه از چهره شهر در نظر گرفت.
ویژگیهای سیمان برای نما:
- طول عمر بالا
- هزینه کم
- سرعت بالای اجرا
سنگ:
نمای سنگ از جمله شیک ترین و چشم نوازترین نماهای ساختمان است و اکثر ساختمانهای لوکس از این نوع نما استفاده میکنند. فرقی نمیکند که نمای سنگی به صورت نمای رومی کار شود یا طراحی به گونه ی دیگری با استفاده از سنگ نما انجام شود، آنچه که مهم است استفاده از نمای سنگی برای زیباسازی بنا است.
ویژگیهای سنگ برای نما:
- تنوع بالا از لحاظ جنس، رنگ، بافت
- کمتر دستخوش آلودگی و تغییر رنگ میشود
- دوام و مقاومت بالا
چوب:
استفاده از نمای چوب در ساختمان، علاوه بر ایجاد تفاوت در ظاهر، حس گرمی خاصی نیز به بیننده القا میکند. ساختمانی با نمای چوبی از سردبودن سایر متریالهای مصنوعی جلوگیری و منظره ای چشم نواز بوجود میآورد و بیانگر این مطلب است که حتی در فضاهای شهری و خشن نیز میتوان آرامش را از طبیعت بوسیله مواد طبیعی مانند چوب دریافت نمود.
ویژگیهای چوب برای نما:
- مقاومت بالا در برابر شرایط مختلف جوی
- تنوع در رنگ و اندازه
- نصب ساده و سریع
- پایین بودن وزن
- عایق حرارت
کامپوزیت:
یکی از نماهای مدرن ساختمانی که در این چند سال اخیر بسیار محبوب شده است، نمای کامپوزیت نام دارد. این نما از اتصال سه لایه مختلف اعم از دو لایه ورق آلومینیومی تشکیل شده است که یک لایه عایق پلی اورتان را که خصوصیات غیرقابل اشتعال دارد را در وسط خود جای داده است و بسیار سبک بوده و باعث کاهش وزن بار مرده سازه میشود. تعمیر و حتی تعویض کردن این نما بسیار آسان است.
ویژگیهای کامپوزیت برای نما:
- وزن سبک
- شکل پذیری مناسب
- سرعت بالای اجرا
- تنوع رنگ زیاد
استیل گالوانیزه:
استفاده ازاین ورقهای استیل نمایی مدرن به ساختمان میدهد . لازم به ذکر است که این ورقهای استیل درکشور ما کمتر برای نما استفاده میشود.
ویژگیهای استیل گالوانیزه برای نما:
- سرعت و دقت بالای اجرا
- مقاومت بالا در برابر حرارت
شیشه:
نمای شیشه ای یکی از زیباترین نماهای مدرن برای ساختمانهای امروزی است. این نما با توجه به کاربرد شیشه و آلومینیوم، شرایط و ویژگیهای منحصر به فردی دارد. نمای شیشه ای دارای مقاومت و استحکام مناسبی است و امکان استفاده از نور طبیعی را با وجودد دور نگه داشتن فضای داخلی از باد و باران فرآهم میکند. این نوع نما دارای دوام طولانی مدتی است و با استفاده از آن دیگر نیازی به عایقبندی حرارتی و صوتی مجزا وجود ندارد.
ویژگیهای شیشه برای نما: وزن نمای ساختمان را به میزان چشمگیری کاهش داده و به استانداردهای ساختمان سازی نزدیک تر میکند.
سرامیک:
امروزه با گسترش استفاده از کاشی و سرامیک، سرامیک نما به یکی از محبوب ترین پوشش دهندههای نمای ساختمان تبدیل شده است. با روی کار آمدن صنایع نوین و فناوریهای جدید در زمینه تولید کاشی و سرامیک و ظهور نسل جدید کاشی و سرامیک مقاوم که با عنوان پرسلان شناخته میشود، کاشیها و سرامیکها دارای تنوع رنگهای متنوعی شدند و شما امروزه در هر شکل و طرحی کاشی و سرامیک نیاز داشته باشید در بازار موجود میباشد.
ویژگی سرامیک برای نما:
- دوام و مقاومت بالا
- عایق بودن در برابر حرارت و رطوبت
- تنوع در طرح و رنگ
سخن آخر:
ما در این مقاله به بررسی انواع مصالح نمای ساختمان پرداختیم. آگاهی از این موضوع به سازنده یا طراح در رابطه با انتخاب بهترین متریال کمک میکند. شیشه، سنگ، آجر، کامپوزیت، چوب، ورقهای گالوانیزه و … از جمله رایج ترین متریالهای مورد استفاده در نماسازی ساختمان هستند. پارامترهای مختلفی در انتخاب مصالح نمای ساختمان نقش دارند. موقعیت جغرافیایی، شرایط آب و هوایی، نوع سازه، هزینه، طول عمر و مقاومت از مواردی است که باید قبل از انتخاب مورد توجه قرار گیرد.